Co zrobić z olejem po smażeniu w restauracji?
W restauracjach, barach z azjatyckimi daniami na wynos i innych punktach gastronomicznych zużyty olej po smażeniu stanowi odpad generowany w naprawdę dużych ilościach. Jego utylizacja należy do obowiązków prowadzającego działalność, jednak obecnie można to na szczęście zlecić specjalistom w branży. Co zrobić z olejem po smażeniu w restauracji, aby jego utylizacja była zgodna z obowiązującymi przepisami i bezpieczna dla środowiska?
Olej po smażeniu w restauracji – zagrożenie dla środowiska
Olej posmażalniczy zawiera wiele substancji szkodliwych, zarówno dla zdrowia, jak i środowiska naturalnego. W trakcie obróbki termicznej, zwłaszcza wielokrotnego smażenia w tej samej fryturze, powstają substancje o potwierdzonych działaniu kancerogennym, takie jak akroleina. Wylanie przypalonego oleju bezpośrednio do gleby może skutkować zanieczyszczeniem wód gruntowych.
Wylewane do odpływów kanalizacji, zużyte tłuszcze gastronomiczne stanowią poważne zagrożenie dla drożności systemu rur. Stygnąc, lepki tłuszcz ulega zestaleniu, powodując jednocześnie przyklejanie się innych zanieczyszczeń. W tej sposób powstają zatory tłuszczowe, których usuwanie wiązać może się z poważnymi kosztami i długotrwałymi awariami systemu kanalizacyjnego.
Gdzie pozbyć się zużytego oleju?
Właściciele hoteli, restauracji i barów nie muszą się już na szczęście zastanawiać, gdzie pozbyć się zużytego oleju. Dzięki wyspecjalizowanym przedsiębiorstwom, zajmującym się skupem i recyklingiem oraz utylizacją zużytej frytury, cały proces jest nieskomplikowany, a formalności ograniczone do minimum. Warto jednak podpisać umowę z firmą gwarantującą odbiór z dowolnego miejsca w kraju, posiadającą odpowiednie doświadczenie i park maszynowy. Do liderów w branży odbiorców zużytego oleju należy działające od 2005 roku przedsiębiorstwo Euro Eko Polska. Firma oferuje swoim klientom proste, przejrzyste zasady współpracy, zapewniając jednocześnie:
- obsługę przez przedstawiciela regionalnego,
- elastyczne, indywidualnie ustalane terminy odbioru,
- specjalne pojemniki i beczki z pokrywami do przechowywania odpadu,
- odbiór specjalnie przystosowanymi samochodami, przez doświadczonych kierowców,
- możliwość ustalenia szczegółów odbioru poprzez dostępną dla klientów aplikację mobilną.
Utylizacja zużytego oleju – od czego zacząć?
Do rozpoczęcia współpracy z firmą zajmującą się skupem i recyklingiem zużytego oleju roślinnego, konieczne jest podpisanie umowy. W tym celu warto skontaktować się z pracownikiem odpowiedzialnym za obsługę regionu kraju, w którym znajduje się restauracja. W rozmowie z przedstawicielem firmy można ustalić dokładnie potrzeby własnej restauracji, a także skorzystać z pomocy w kwestiach formalnych. Po podpisaniu umowy, pracownik odpowiedzialny za obsługę poinformuje o logistyce procesu skupu oleju.
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego – jak wygląda logistyka przedsięwzięcia?
Od strony formalnej, załatwienie odbioru oleju po smażeniu z restauracji jest bardzo proste. Po wejściu na stronę https://euro-eko-polska.pl/zglos-odbior/ należy wybrać z mapy swój region i w ten sposób znaleźć dane kontaktowe pracownika formy, odpowiedzialnego za obsługę klientów w swojej lokalizacji. Wystarczy skontaktować się z przedstawicielem firmy i ustalić wszelkie szczegóły. Pracownik Euro Eko pomoże przejść przez wszystkie formalności. Do dyspozycji klientów pozostaje również wygodna w obsłudze aplikacja mobilna. Można w niej nie tylko ustalić dane czy wielkość odbioru, ale również zamówić nowe pojemniki na olej, wybrać ich rodzaj i wielkość, a nawet przejrzeć historię wcześniejszych zamówień i monitorować postęp realizacji aktualnego.
Zlecenie utylizacji oleju posmażalniczego firmie profesjonalnie najmującego się recyklingiem odpadów zdejmuje z właściciela restauracji większość odpowiedzialności i obowiązków z tym związanych. Wystarczy podpisać umowę i ustalić harmonogram odbiorów, za całą resztę odpowiada już odbiorca. Oczywiście, firma skupująca olej wystawia klientom Karty Przekazania Odpadu, potwierdzające, że utylizacja oleju została zlecona uprawnionemu do tego podmiotowi.